.
Cannabisabstinenser: Hvad er det, og hvad er symptomerne?
Nogle mennesker tror, at der overhovedet ikke er nogen bivirkninger ved at ryge marihuana. Men abstinenser fra cannabis er, ligesom med mange andre stoffer, et reel problem. Det kan give en hel del ubehag, men der findes heldigvis måder, det kan lindres på. Ved du nok om cannabisabstinenser og symptomerne på det? Læs videre for at lære mere.
På denne blog har vi brugt meget tid på diskutere fordelene ved brug af cannabis.
Cannabis tilbyder stor lindring og beroligende virkninger, og de fleste, som har et afslappet forbrug, oplever ikke nogen signifikante bivirkninger. Men hvis du ryger meget, opdager du muligvis, at dagene uden cannabis er særligt ubehagelige. Vi taler naturligvis om canabisabstinenser.
Indhold:
Du er nok mere vant til at høre om abstinenser fra opioider, alkohol og lignende, men de negative fysiske og mentale fornemmelser, der opstår, når du stopper med at bruge marihuana, er bemærkelsesværdige på deres egen måde. Det er måske ikke så ubehageligt som at stoppe med at tage de ovennævnte stoffer, men det er stadig værd at vide, hvad du skal igennem, og hvordan du kan afhjælpe problemerne.
Hvad er cannabisabstinenser?
Uanset om det er motion, slik eller at seks kopper ekstra stærk kaffe hver dag, vænner din krop sit efterhånden til alt, hvad du laver eller spiser regelmæssigt. Hvis du lige pludselig fjerner det, er det et chok for kroppen, og så begynder den at te sig.
Hvis du er kronisk cannabisbruger, bliver du nok skuffet over at finde ud af, at du ikke er fritaget for lignende abstinenssymptomer. Et brat stop efter en periode med kronisk brug fører ofte til konsekvenser, der påvirker personens fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige velbefindende.
Da det kan påvirke en person kraftigt, klassificeres cannabisabstinenser som en psykisk lidelse.
Men er det ligeså alvorligt som abstinenser fra andre stoffer som kokain, alkohol og opioider?
Ikke helt. Symptomerne kan helt sikkert svække dig og påvirke dit sind, men de har ikke livstruende konsekvenser.
Hvad forårsager cannabisabstinenser?
Men hvad er det helt præcist, der forårsager disse abstinenser?
Selvom du måske ikke er helt fortrolig med urten, er der en god chance for, at du er fortrolig med THC. Det er den primære psykoaktive komponent i marihuana. Når du øger dit forbrug, fx ved at gå fra en gang om måneden til hver aften, udvikler din hjerne en stærkere tolerance over for THC.
På dette tidspunkt er din krop til en vis grad afhængig af THC for at kunne fungere. Hvis vi ser på den videnskabelige side af sagen, kan denne proces beskrives som desensibilisering af CB1-receptorer i centralnervesystemet (især i det endocannabinoide system) efter gentagne interaktioner med det samme stof. Da disse receptorer er ansvarlige for mange andre opgaver udover behandling af cannabis, ændres nogle funktioner med tiden i hjernen.
https://www.royalqueenseeds.com/content/140-a-complete-guide-to-the-endocannabinoid-system Det har ingen psykoaktive virkninger som THC og interagerer heller ikke direkte med de endocannabinoide receptorer. Derfor er det klart, at CBD sandsynligvis ikke giver de samme problemer, selv ved dagligt brug.
Symptomer på cannabisabstinenser
Her er nogle af de symptomer, som folk oplever, når de har abstinenser fra marihuana.
Disse er normalt milde episoder af fysiske og følelsesmæssige problemer, men det kan være nødvendigt at søge professionel hjælp, hvis de vedvarer og forværres.
- Irritabilitet: Det starter som mild irritation, men kan eskalere til irrationel aggression. Det er et af de første symptomer, som folk oplever, når de begynder på afvænning.
- Søvnproblemer: Kroniske marihuanabrugere, der pludselig stopper, oplever ofte søvnproblemer som søvnløshed, vilde mareridt og nattesved.
- Hovedpine: Intens hovedpine findes også på listen over marihuanaabstinenser. Det starter normalt ca. 3 dage, efter du stopper, og varer i 1 til 2 uger.
- Influenzalignende symptomer: Du oplever den sædvanlige kraftige svedtendens ledsaget af feber og kulderystelser.
- Angst og depression: Udover vedvarende tristhed, og at du pludselig mister interessen for daglige aktiviteter, kan du også opleve følelser af paranoia.
Hvor længe varer cannabisabstinenser?
Abstinensernes varighed kan variere fra person til person. De værste symptomer dukker normalt op inden for de første 2 uger efter, at man har droppet cannabisbrug fra sin normale rutine.
For at give dig en bedre idé er her en løs tidslinje for, hvad der sker inden for og efter denne to-ugers periode.
Uge 1 |
Fysisk og mental træthed indtræder. Episoderne af irritabilitet kommer normalt først, efterfulgt af angst og søvnproblemer. |
Uge 2 |
Det er i denne periode abstinenserne er på sit højeste, især omkring 10. dagen. Særligt kroniske brugere begynder her at opleve hovedpine og influenzalignende symptomer. |
Uge 3 |
I løbet af denne uge begynder den pågældende person at føle, at deres symptomer gradvist aftager. Ubehaget begynder at aftage, og vedkommende er i stand til langsomt at vende tilbage til sin normale rutiner. |
Uge 4 |
På samme måde som en rygers lunger vender tilbage til fuld sundhed efter en lang periode uden rygning, vender hjernens cannabinoidreceptorer også tilbage til sin normale funktion med tiden. Efter den 4. uge burde alle abstinenserne være forsvundet. |
Uge 1 Fysisk og mental træthed indtræder. Episoderne af irritabilitet kommer normalt først, efterfulgt af angst og søvnproblemer. |
Uge 2 Det er i denne periode abstinenserne er på sit højeste, især omkring 10. dagen. Særligt kroniske brugere begynder her at opleve hovedpine og influenzalignende symptomer. |
Uge 3 I løbet af denne uge begynder den pågældende person at føle, at deres symptomer gradvist aftager. Ubehaget begynder at aftage, og vedkommende er i stand til langsomt at vende tilbage til sin normale rutiner. |
Uge 4 På samme måde som en rygers lunger vender tilbage til fuld sundhed efter en lang periode uden rygning, vender hjernens cannabinoidreceptorer også tilbage til sin normale funktion med tiden. Efter den 4. uge burde alle abstinenserne være forsvundet. |
Kan cannabisafvænning udløse psykose?
Et af de tidligere propagandapåstande om cannabis handlede om plantens virkning på den mentale sundhed.
Faktisk peger denne ene undersøgelse fra 2007[1] på tidligere undersøgelser, der hævder, at 1 ud af 4 cannabisbrugere har høj risiko for at udvikle skizofreni “eller en relateret psykotisk lidelse.” Det er ikke særlig opmuntrende information for dem, der har lyst til at prøve marihuana.
Men er det virkelig så alarmerende, som det lyder? Denne seneste undersøgelse af emnet fra 2017[2], fortæller en anden historie. Helt specifikt hævder undersøgelsen, at langvarig cannabisbrug kan føre til "lette til moderate" abstinenser, der kan påvirke en persons humør og opførsel. I værste fald har du muligvis brug for ambulant behandling for at håndtere ubehaget, men det er også alt. Derudover findes der ingen beviser for, at cannabis direkte kan føre til den slags psykiske lidelser.
De eneste tilfælde, hvor der er brug for indlæggelse på grund af kronisk cannabisbrug eller cannabisafvænning, er, hvis personen har allerede eksisterende mentale lidelser. Selv da er omfattende ambulant behandling nok.
For at abstinenserne forsvinder fuldstændigt, skal du helt holde dig fra cannabis og stort set ethvert andet stimulerende stof. Hvis du fx udskifter din cannabisbrug med tobak og alkohol, er der store chancer for, at din tilstand forværres, og du ender højst sandsynligt med at hoppe tilbage på cannabis som før.
Sådan forhindrer og håndterer du cannabisabstinenser
Man siger, at forebyggelse er bedre end helbredelse, men det lønner sig også at vide, hvad du kan gøre for at lindre eventuelle ubehagelige symptomer af en bestemt tilstand.
Her er du heldig, kære læser! Vi giver dig nemlig nogle løsninger til forebyggelse af cannabisabstinenser og nogle idéer til, hvad du kan gøre, hvis du allerede står i det.
Her er nogle måder, du kan undgå de frygtede cannabisabstinenser. Hvis du følger disse råd, bliver de første 72 timer i dit liv, efter du stopper kronisk cannabisbrug, meget mindre ubehagelige.
-
Hold dig hydreret
Vand er livgivende, som man siger. Da vores kroppe består af 60-63% (ung voksen mand) af H₂O, viser det bare, hvor nødvendigt vand er for vores overlevelse og velbefindende.
Du skal helst gerne drikke omkring 12 glas vand hver dag, når du har skåret cannabis ud af dit liv. Sukkerholdige og koffeinholdige drikke anbefales ikke på dette tidspunkt, da de kan dehydrere dig og gøre det hele værre for dig, så det er en god idé at droppe sodavand og kaffe.
-
Sved det ud
Der findes mere end rigeligt forskningsmateriale online, hvor du kan finde oplysninger om fordelene ved regelmæssig motion. Ja - selvfølgelig er det at ville have en strandkrop hele året rundt en del af det, men det kan det også hjælpe med at frigøre ophobede toksiner fra lagtidsbrug af cannabis.
Brug mindst 30 minutter hver dag på at træne. Det kan være al slags træning, men sørg for, at du har det sjovt med det, så det er umagen værd.
-
Spis sundere
Pomfritter, pizza og is er muligvis tilfredsstillende for ganen, men det kan få dit til at føle dig mere træg og irritabel, hvis du fortsætter med at spise det i længere tid. Hvis du allerede oplever abstinenser fra marihuana, gør den slags kost bare det hele værre for dig.
Så indtil videre skal du erstatte det med frisk frugt, grøntsager og magert kød. Hvis du finder de rigtige opskrifter online, finder du samtidig ud af, at det ikke altid behøver være kedeligt at spise sundt.
-
Brug afslapningsøvelser
Som vi nævnte tidligere, er angst en af de største symptomer på cannabisabstinenser. Der er mange måder at bekæmpe det på, men en af de mest afprøvede, effektive og enkle metoder er at bruge afslapningsøvelser.
De kan være særligt effektive, hvis du bruger det sammen med mindfulness-meditation. For dem, der ikke kender det, er det en meditationsform, som går ud på at fokusere på her og nu i stedet for at tænke på fortiden eller fremtiden. Du har kun brug for 10 minutter hver dag, hvor du sidder stille og finder ro i hovedet. Det hjælper dig ikke kun med at fokusere på her og nu generelt, men det kan også lære dig at blive opmærksom på, hvornår angst opstår, og hjælpe dig med at give slip på det i et blidt, men hurtigt tempo.
-
Bedre søvnvaner
En anden måde at afhjælpe abstinenserne er ved at få en sund mængde søvn af god kvalitet. Ligesom mindfulness-meditation er det vigtigt at forbedre dine søvnritualer ved at opbygge en rutine.
En god måde at komme i gang på er ved at sove på nogenlunde det samme tidspunkt hver aften. Det hjælper med at normalisere din krops døgnrytme, og giver den en fornemmelse for, hvornår du skal vågne, og hvornår kroppen skal forberede sig på at sove. Denne justering forbedrer gradvist dine sovevaner.
-
Få hjælp fra mennesker omkring dig
Dine venner, kære og nære familie er der for at støtte dig, hvad enten det er fysisk eller følelsesmæssigt. Så hvis du har brug for hjælp på et eller andet tidspunkt, så tøv ikke med at spørge.
Det hjælper at have positive mennesker omkring dig, som kan hjælpe dig med at komme igennem kampen.
Bekæmpelse af cannabisabstinenser
Alt afhængigt af hvor svær i din situation er, kan abstinenserne være forskellige. Det kan enten være pærelet, en svær kamp op ad bakken eller en udfordrende proces et sted midt imellem.
Uanset, hvad din oplevelse byder på, har du brug for god viljestyrke for at komme dig. Brug vores tips til at klare dig langsomt, men sikkert igennem det hele.
På denne blog har vi brugt meget tid på diskutere fordelene ved brug af cannabis.
Cannabis tilbyder stor lindring og beroligende virkninger, og de fleste, som har et afslappet forbrug, oplever ikke nogen signifikante bivirkninger. Men hvis du ryger meget, opdager du muligvis, at dagene uden cannabis er særligt ubehagelige. Vi taler naturligvis om canabisabstinenser.
Indhold:
Du er nok mere vant til at høre om abstinenser fra opioider, alkohol og lignende, men de negative fysiske og mentale fornemmelser, der opstår, når du stopper med at bruge marihuana, er bemærkelsesværdige på deres egen måde. Det er måske ikke så ubehageligt som at stoppe med at tage de ovennævnte stoffer, men det er stadig værd at vide, hvad du skal igennem, og hvordan du kan afhjælpe problemerne.
Hvad er cannabisabstinenser?
Uanset om det er motion, slik eller at seks kopper ekstra stærk kaffe hver dag, vænner din krop sit efterhånden til alt, hvad du laver eller spiser regelmæssigt. Hvis du lige pludselig fjerner det, er det et chok for kroppen, og så begynder den at te sig.
Hvis du er kronisk cannabisbruger, bliver du nok skuffet over at finde ud af, at du ikke er fritaget for lignende abstinenssymptomer. Et brat stop efter en periode med kronisk brug fører ofte til konsekvenser, der påvirker personens fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige velbefindende.
Da det kan påvirke en person kraftigt, klassificeres cannabisabstinenser som en psykisk lidelse. Men er det ligeså alvorligt som abstinenser fra andre stoffer som kokain, alkohol og opioider?
Ikke helt. Symptomerne kan helt sikkert svække dig og påvirke dit sind, men de har ikke livstruende konsekvenser.
Hvad forårsager cannabisabstinenser?
Men hvad er det helt præcist, der forårsager disse abstinenser?
Selvom du måske ikke er helt fortrolig med urten, er der en god chance for, at du er fortrolig med THC. Det er den primære psykoaktive komponent i marihuana. Når du øger dit forbrug, fx ved at gå fra en gang om måneden til hver aften, udvikler din hjerne en stærkere tolerance over for THC.
På dette tidspunkt er din krop til en vis grad afhængig af THC for at kunne fungere. Hvis vi ser på den videnskabelige side af sagen, kan denne proces beskrives som desensibilisering af CB1-receptorer i centralnervesystemet (især i det endocannabinoide system) efter gentagne interaktioner med det samme stof. Da disse receptorer er ansvarlige for mange andre opgaver udover behandling af cannabis, ændres nogle funktioner med tiden i hjernen.
https://www.royalqueenseeds.com/content/140-a-complete-guide-to-the-endocannabinoid-system Det har ingen psykoaktive virkninger som THC og interagerer heller ikke direkte med de endocannabinoide receptorer. Derfor er det klart, at CBD sandsynligvis ikke giver de samme problemer, selv ved dagligt brug.
Symptomer på cannabisabstinenser
Her er nogle af de symptomer, som folk oplever, når de har abstinenser fra marihuana.
Disse er normalt milde episoder af fysiske og følelsesmæssige problemer, men det kan være nødvendigt at søge professionel hjælp, hvis de vedvarer og forværres.
- Irritabilitet: Det starter som mild irritation, men kan eskalere til irrationel aggression. Det er et af de første symptomer, som folk oplever, når de begynder på afvænning.
- Søvnproblemer: Kroniske marihuanabrugere, der pludselig stopper, oplever ofte søvnproblemer som søvnløshed, vilde mareridt og nattesved.
- Hovedpine: Intens hovedpine findes også på listen over marihuanaabstinenser. Det starter normalt ca. 3 dage, efter du stopper, og varer i 1 til 2 uger.
- Influenzalignende symptomer: Du oplever den sædvanlige kraftige svedtendens ledsaget af feber og kulderystelser.
- Angst og depression: Udover vedvarende tristhed, og at du pludselig mister interessen for daglige aktiviteter, kan du også opleve følelser af paranoia.
Hvor længe varer cannabisabstinenser?
Abstinensernes varighed kan variere fra person til person. De værste symptomer dukker normalt op inden for de første 2 uger efter, at man har droppet cannabisbrug fra sin normale rutine.
For at give dig en bedre idé er her en løs tidslinje for, hvad der sker inden for og efter denne to-ugers periode.
Uge 1 |
Fysisk og mental træthed indtræder. Episoderne af irritabilitet kommer normalt først, efterfulgt af angst og søvnproblemer. |
Uge 2 |
Det er i denne periode abstinenserne er på sit højeste, især omkring 10. dagen. Særligt kroniske brugere begynder her at opleve hovedpine og influenzalignende symptomer. |
Uge 3 |
I løbet af denne uge begynder den pågældende person at føle, at deres symptomer gradvist aftager. Ubehaget begynder at aftage, og vedkommende er i stand til langsomt at vende tilbage til sin normale rutiner. |
Uge 4 |
På samme måde som en rygers lunger vender tilbage til fuld sundhed efter en lang periode uden rygning, vender hjernens cannabinoidreceptorer også tilbage til sin normale funktion med tiden. Efter den 4. uge burde alle abstinenserne være forsvundet. |
Uge 1 Fysisk og mental træthed indtræder. Episoderne af irritabilitet kommer normalt først, efterfulgt af angst og søvnproblemer. |
Uge 2 Det er i denne periode abstinenserne er på sit højeste, især omkring 10. dagen. Særligt kroniske brugere begynder her at opleve hovedpine og influenzalignende symptomer. |
Uge 3 I løbet af denne uge begynder den pågældende person at føle, at deres symptomer gradvist aftager. Ubehaget begynder at aftage, og vedkommende er i stand til langsomt at vende tilbage til sin normale rutiner. |
Uge 4 På samme måde som en rygers lunger vender tilbage til fuld sundhed efter en lang periode uden rygning, vender hjernens cannabinoidreceptorer også tilbage til sin normale funktion med tiden. Efter den 4. uge burde alle abstinenserne være forsvundet. |
Kan cannabisafvænning udløse psykose?
Et af de tidligere propagandapåstande om cannabis handlede om plantens virkning på den mentale sundhed.
Faktisk peger denne ene undersøgelse fra 2007[1] på tidligere undersøgelser, der hævder, at 1 ud af 4 cannabisbrugere har høj risiko for at udvikle skizofreni “eller en relateret psykotisk lidelse.” Det er ikke særlig opmuntrende information for dem, der har lyst til at prøve marihuana.
Men er det virkelig så alarmerende, som det lyder? Denne seneste undersøgelse af emnet fra 2017[2], fortæller en anden historie. Helt specifikt hævder undersøgelsen, at langvarig cannabisbrug kan føre til "lette til moderate" abstinenser, der kan påvirke en persons humør og opførsel. I værste fald har du muligvis brug for ambulant behandling for at håndtere ubehaget, men det er også alt. Derudover findes der ingen beviser for, at cannabis direkte kan føre til den slags psykiske lidelser.
De eneste tilfælde, hvor der er brug for indlæggelse på grund af kronisk cannabisbrug eller cannabisafvænning, er, hvis personen har allerede eksisterende mentale lidelser. Selv da er omfattende ambulant behandling nok.
For at abstinenserne forsvinder fuldstændigt, skal du helt holde dig fra cannabis og stort set ethvert andet stimulerende stof. Hvis du fx udskifter din cannabisbrug med tobak og alkohol, er der store chancer for, at din tilstand forværres, og du ender højst sandsynligt med at hoppe tilbage på cannabis som før.
Sådan forhindrer og håndterer du cannabisabstinenser
Man siger, at forebyggelse er bedre end helbredelse, men det lønner sig også at vide, hvad du kan gøre for at lindre eventuelle ubehagelige symptomer af en bestemt tilstand.
Her er du heldig, kære læser! Vi giver dig nemlig nogle løsninger til forebyggelse af cannabisabstinenser og nogle idéer til, hvad du kan gøre, hvis du allerede står i det.
Her er nogle måder, du kan undgå de frygtede cannabisabstinenser. Hvis du følger disse råd, bliver de første 72 timer i dit liv, efter du stopper kronisk cannabisbrug, meget mindre ubehagelige.
-
Hold dig hydreret
Vand er livgivende, som man siger. Da vores kroppe består af 60-63% (ung voksen mand) af H₂O, viser det bare, hvor nødvendigt vand er for vores overlevelse og velbefindende.
Du skal helst gerne drikke omkring 12 glas vand hver dag, når du har skåret cannabis ud af dit liv. Sukkerholdige og koffeinholdige drikke anbefales ikke på dette tidspunkt, da de kan dehydrere dig og gøre det hele værre for dig, så det er en god idé at droppe sodavand og kaffe.
-
Sved det ud
Der findes mere end rigeligt forskningsmateriale online, hvor du kan finde oplysninger om fordelene ved regelmæssig motion. Ja - selvfølgelig er det at ville have en strandkrop hele året rundt en del af det, men det kan det også hjælpe med at frigøre ophobede toksiner fra lagtidsbrug af cannabis.
Brug mindst 30 minutter hver dag på at træne. Det kan være al slags træning, men sørg for, at du har det sjovt med det, så det er umagen værd.
-
Spis sundere
Pomfritter, pizza og is er muligvis tilfredsstillende for ganen, men det kan få dit til at føle dig mere træg og irritabel, hvis du fortsætter med at spise det i længere tid. Hvis du allerede oplever abstinenser fra marihuana, gør den slags kost bare det hele værre for dig.
Så indtil videre skal du erstatte det med frisk frugt, grøntsager og magert kød. Hvis du finder de rigtige opskrifter online, finder du samtidig ud af, at det ikke altid behøver være kedeligt at spise sundt.
-
Brug afslapningsøvelser
Som vi nævnte tidligere, er angst en af de største symptomer på cannabisabstinenser. Der er mange måder at bekæmpe det på, men en af de mest afprøvede, effektive og enkle metoder er at bruge afslapningsøvelser.
De kan være særligt effektive, hvis du bruger det sammen med mindfulness-meditation. For dem, der ikke kender det, er det en meditationsform, som går ud på at fokusere på her og nu i stedet for at tænke på fortiden eller fremtiden. Du har kun brug for 10 minutter hver dag, hvor du sidder stille og finder ro i hovedet. Det hjælper dig ikke kun med at fokusere på her og nu generelt, men det kan også lære dig at blive opmærksom på, hvornår angst opstår, og hjælpe dig med at give slip på det i et blidt, men hurtigt tempo.
-
Bedre søvnvaner
En anden måde at afhjælpe abstinenserne er ved at få en sund mængde søvn af god kvalitet. Ligesom mindfulness-meditation er det vigtigt at forbedre dine søvnritualer ved at opbygge en rutine.
En god måde at komme i gang på er ved at sove på nogenlunde det samme tidspunkt hver aften. Det hjælper med at normalisere din krops døgnrytme, og giver den en fornemmelse for, hvornår du skal vågne, og hvornår kroppen skal forberede sig på at sove. Denne justering forbedrer gradvist dine sovevaner.
-
Få hjælp fra mennesker omkring dig
Dine venner, kære og nære familie er der for at støtte dig, hvad enten det er fysisk eller følelsesmæssigt. Så hvis du har brug for hjælp på et eller andet tidspunkt, så tøv ikke med at spørge.
Det hjælper at have positive mennesker omkring dig, som kan hjælpe dig med at komme igennem kampen.
Bekæmpelse af cannabisabstinenser
Alt afhængigt af hvor svær i din situation er, kan abstinenserne være forskellige. Det kan enten være pærelet, en svær kamp op ad bakken eller en udfordrende proces et sted midt imellem.
Uanset, hvad din oplevelse byder på, har du brug for god viljestyrke for at komme dig. Brug vores tips til at klare dig langsomt, men sikkert igennem det hele.
- Reefer madness https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- The cannabis withdrawal syndrome: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov